Classic lures – Bucktail jigs

jgedde0001Når jeg spinnefisker, foregår det meget ofte med jigs. Fiskeriet kræver nemlig lidt mere indlevelse – end fiskeri med mange andre kunstagn gør. Altså… du kan naturligvis godt spinne en jig jævnt ind, og den vil slaske med halen og se jeg-er-en-stakkels-lille-syg-fisk-agtig ud. Og jep. Den skal nok fange en fisk. Potentialet er bare meget større, hvis du arbejder mere målrettet med din indtagning. Derfor er jeg vild med jigs – de kræver nemlig en indsats.

Da jeg samtidig er fluefisker og fluebinder – fik jeg lyst til at kombinere det bedst fra spinnefiskeriet og fluefiskeriets verden. Jeg ville rasende gerne have en god hårdag – også som spinnefisker.

Jeg havde allerede bundet adskillige store spinzonkers til geddefiskeriet, men denne gang ville jeg lave nogle klassiske hårjigs efter amerikansk forbillede. Samtidig begyndte svenske fiskere at eksperimentere med zonkerjigs til verticalt fiskeri efter sandart. In-Fisherman havde en stor artikel om hairjigs til bass. Der var kort sagt grøde i det med de behårede jigs.

Ok. Har du sagt klassisk og old school, så er bucktail i mine øjne det mest brugbare hårmateriale. Jeg har bundet mange hundrede bucktail streamers: Mickey Finn, Black Nosed Dace, Black Ghost og mange flere. Derfor lå det lige til højrebenet at konvertere en stribe af disse til jigkrogen. Bucktail giver, trods et utal af nye og langt mere trendy hårmaterialer, nogle fantastisk gode fiskefluer. Det er noget med at hårfibrene er lette, luftholdige og utroligt vibrerende i vandet.

Mine første forsøg med disse jigs var i søen efter aborrer. Det viste sig hurtigt at blive problematisk, da gedderne havde meget svært ved at holde sig fra de små bucktail jigs. De fungerer i øvrigt også til alle andre rovfisk. Især spår jeg dem en god sæson i åen efter opgangsørreder. Jeg binder dem på jighoveder i vægte fra 28 gram og helt ned til nogle få gram for de mindste.

jig0001

Kombinationen af bucktail og en smule flashfibre kan anbefales. På grund af de lette hår får disse jigs et langt svæv i vandet. Det betyder, at de kan fiskes relativt langsomt – hvilket er en fordel, når fiskene er lidt langsomme på aftrækkeren. Det gør bucktail jigs supereffektive i meget koldt og meget varmt vand.

IMG_3504 Gedde der snuppede en Mickey Finn inspireret jig, der var tiltænkt aborrerne.
IMG_3506 (2)  
gedde0002 Regulær geddejagt med bucktailjig bundet på en stor bananahead jigkrog.

Læs også om minijigs og Dog Nobblers her…

Der er lukket for kommentarer.